RSS

Ammatillinen verkkoidentiteetti

13 Lok

Edellisessä postauksessa aloitin erilaisten verkkoidentiteettien tunnistamisella omalta kohdaltani, ja nyt jatkan saman aiheen ympärillä ja yritän pohtia tehtävänannon suoria kysymyksiä:

  • Mistä syistä alkaisit rakentaa ammatillista julkista identiteettiä someen esim. julkaista somessa blogia/statuspäivityksiä/uutisia, kommentoida ja tägätä muiden blogeja ja artikkeleita tms.
  • Mitkä asiat arveluttavat tai ovat miinuspuolia ammatillisen julkisen identiteetin rakentamisesssa?
  • Millaiset päivitykset, bloggaukset, tägit, blogikommentoinnit tai twiittaukset edistävät ammatillisen julkisen identiteetin syntymistä?

Syyt ammatillisen verkkoidentiteetin vähittäiseen rakentamiseen ovat samoja kuin tähänkin asti tekemäni haparoivat yritykset siihen suuntaan: verkossa näkyminen kannattaa työllistymisen ja verkostoitumisen kannalta. Jos itsekin tarvitsen asiantuntijaa tai osaajaa, en todellakaan enää kaiva keltaisia sivuja esiin vaan googletan, kyselen tuttavilta ja etsin linkkien takaa. Mitä selkeämmin asiantuntijuus löytyy verkon kautta, sitä varmemmin otan juuri tähän osaajaan yhteyttä. Tämä toimii varmasti myös silloin, kun minun asiantuntijuuttani tarvitaan.

Verkossa näkymiseen ei vain nykymaailmassa valitettavasti riitä se, että osaajalla on kotisivut. Kotisivuja on kaikilla ja kaikkialla. Ne toimivat tiedon lähteenä sitten, kun joku etsii minuun liittyviä tietoja, mutta ennen kuin saan jonkun etsimään juuri minua, hänen pitää tietää minut jostain muustakin yhteydestä. Verkossa pitää liikkua, näkyä ja toimia, että tulee huomatuksi. Tai vaikka ei tulisi huomatuksikaan, niin on ainakin ollut paikalla ja jättänyt merkin itsestään, ollut aktiivinen.

Sosiaalisessa mediassa verkostoituminen ja small talk on helppoa. Jos kaipaat kommentteja ja kävijöitä omaan blogiisi, käy vierailemassa jonkun muun kiinnostavassa blogissa, jätä ystävällinen ja kiinnostava kommentti. Toista se muuallekin. Linkitä omaan blogiisi muiden kiinnostavia juttuja tai twiittaa hyvistä blogikirjoituksista. Levitä tietoa: linkitä oma blogisi twitteriin ja mainosta facebookissa uutta kirjoitustasi. Muista netiketti ja kohtuullisuus.

Mielestäni somen vahvuus ja erityisyys on juuri siinä, että se edellyttää vuorovaikutusta, mutta tuottaa sitä myös hyvin helposti. Kommentointi ei ole vaikeaa, ja vastavuoroisuus toimii ainakin oman kokemukseni mukaan. Muiden lukeminen on edellytys sille, että sinua luetaan – ja ystävällinen ja positiivinen ote on varmempi onnistumisen väylä kuin liiallinen kriittisyys ja toisten mielipiteiden kyseenalaistaminen. Kriittinenkin voi olla rakentavasti.

Helan tutkijat ry:n klubi-illassa keskusteltiin kerran viime talvena eri keinoista, joilla tutkija voi hyödyntää somea. Vahvin miinuspuoli tuli esiin siinä, että jos tutkimusaihe on vaikea, ei tutkijalla välttämättä riitä voimia esimerkiksi tutkimusblogin ylläpitämiseen. Verkossa liikkuu myös paljon sontaa, joka helposti kaatuu tutkijan niskaan esimerkiksi silloin, jos aihe käsittelee vaikkapa maahanmuuttajuutta. Myös plagioinnin ja kopioinnin kysymykset arveluttivat niitä, jotka eivät vielä somea käytä. Kirjoitin pohdintoja illan annista silloin blogiini, voit lukea jutun täältä. (Nyt huomaan, että myös lähes vuosi sitten olen pohtinut sitä, pitäisikö ammatillinen blogi erottaa yksityisestä. Mihinkään en ole vuodessa näissä pohdinnoissa edennyt, heh.)

Ammatillisen verkkoidentiteetin syntymistä edistävät työhön liittyvät postaukset, blogit, linkitykset, twiitit jne. Olen kyllä itse myös sitä mieltä, että pieni keventäminen on silloin tällöin paikallaan, vaikka ammatillisista asioista puhutaankin. Välillä voi linkittää sarjakuvan tai jonkin musiikkivideon tai kommentoida jotain muuta hauskaa tai ajankohtaista juttua. Aina ole pakko yrittää näyttää niin piinallisen älykkäältä. Inhimillisyys kunniaan! Esimerkiksi kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen päivittää niin blogiinsa kuin fb-sivulleen paljon muutakin kuin vain varsinaiseen ammattiin (ts. kirjan kirjoittamiseen) liittyviä asioita. Tosin PIJ:n tapauksessa ihan mikä tahansa voi liittyä kirjan kirjoittamiseen, mutta se onkin sitten toinen tarina…

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : lokakuu 13, 2012 Kategoria/t: some-tehtävät

 

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: